Traktorin huolto ja pala historiaa

Julkaistu: 13 July 2020

Traktoreilla on pitkä historia maailmassamme ja nämä ovat kulkeneet ihmisten mukana jo pitkän aikaa. Traktorit ovat moottoreilla varustettuja ajoneuvoja joiden yleisin tarkoitus on kuitenkin työperäinen, vaikka näitä voidaan myös käyttää paikasta toiseen liikkumiseen. Enimmäkseen traktoreita nähdään kuitenkin maatiloilla siellä missä ennen on totuttu näkemään hevosia, ja tietysti monessa muussakin. Tässä kirjoituksessa käymme läpi hieman traktorien historiaa Suomessa sekä myös traktorin huoltoon liittyviä asioita.

Ensimmäinen kotimainen traktori

1919-luvulla vain muutama vuosi itsenäistymisen jälkeen Suomessa alettiin valmistamaan ensimmäistä kotimaista traktoria, joka kulki nimellä Kullervo. Ennen tätä Suomeen kuitenkin rantautui jo 1900-luvun alussa Ruotsista Avance-merkkinen traktori ja muutama vuosi tämän jälkeen myös polttomoottorilla varustettu versio, tämäkin Ruotsista lähtöisin. Ennen traktori nimen, alkuperä ruotsinkielen sanoista en traktor, vakiintumista tämä kulkuneuvo tunnettiin tuttavallisimmin nimillä höyryauralaitos sekä moottorivetäjä. Ennen toisen maailman sodan loppumista vuosikymmenten välissä valmistettiin muutamia niin kutsuttaja autotraktoreita, mutta näiden tie jäi hyvinkin tähdenlennoksi. Vuonna 1946 perustettiin metalliyritys Valtion Metallitehtaat - tämän lähtökohtainen tarkoitus oli tuottaa erilaisia tuotteita sotakorvauksien maksamiseksi. Kun näistä selvittiin, Valtion Metallitehtaat eli tunnetuimmin Valmet alkoi suunnittelemaan sekä valmistamaan kotimaisia traktoreja Jyväskylässä ja on edelleen samalta alalta tunnettu.

Historiasta huoltoon 

Miksi traktorin huolto on edelleen hyvin tärkeää? Vaikka teknologia on kehittynyt ja traktorit tässä mukana, nämäkään eivät kuitenkaan ilman huoltoa pelitä pitkään. Traktorien säännöllinen sekä huolellinen huolto pidentää niiden käyttöikää huomattavasti. Traktorit ovat kalliita sijoituksia ja rahan voi helposti heittää niin sanotusti hukkaan, jos näistä ei huolehdi kunnolla. Huoltokustannuksissa voi myös tehdä säästöä, sillä nämä ovat huomattavasti edullisempia kokonaisiin korjauskustannuksiin verrattuna. On myös asioita, mitä voi itse omistajana pitää silmällä ja näin ollen jälleen välttyä suurilta korjauskustannuksilta. Tarkkailemalla sopivin väliajoin jäähdytysnesteitä, moottoriöljyä, vaihteistoöljyä, itse jäähdytintä sekä hydraulinesteiden tasoa oma traktori kiittää ja huoltovälien pituuttakin voi mahdollisesti venyttää, kun tietynlaista huollon ylläpitoa pitää koko ajan yllä. Muista siis pitää huolta traktoristasi ja sijoitus on varmasti monivuotinen sekä stressivapaampi, kuin päinvastaisessa tilanteessa!

Mikäli etsit traktorin huoltoa, voit kääntyä esimerkiksi Hämeen traktorihuolto-sivuille. 

jaa