Soraperävaunut - toimintaperiaatteet ja käyttötarkoitus

Julkaistu: 7 December 2022

Tervetuloa blogin pariin, tällä kertaa aiheenamme ovat soraperävaunut ja maansiirtotyöt! Soraperävaunut sekä soralavat ovat maantieliikenteessä tai maansiirtotöissä yleisesti käytettyjä kuorma-auton perävaunuja. Soraperävaunut ovat monikäyttöisiä, sillä niitä voidaan käyttää useisiin eri maansiirtotöihin sekä ne voidaan irrottaa kuorma-autoista. Rakennus- ja maansiirtoalan urakoitsijat, maanviljelijät ja monen muun alan ammattilaiset hyödyntävät soraperävaunuja työssään. Sorakuorma-autoja käytetään myös yksittäin rakennustyömailla, joissa niitä voidaan käyttää esimerkiksi suurten rakennusjätemäärien kuljettamiseen tai keräämiseen.

Näin soraperävaunut toimivat 

Soraperävaunuja käytetään rakennustyömailla rakennusmateriaalien, kuten maa-aineksen, soran tai purkujätteen ja hiilen kuljetukseen. Tyypillinen maa-ainesten kuljetukseen tarkoitettu kuorma-auto on varustettu avoimella laatikkorungolla, joka on saranoitu takaa ja jossa on hydraulisylinterit, jotka nostavat etuosaa, jotta kuorma-autossa oleva materiaali voidaan kaataa maahan kuorma-auton taakse rakennustyömailla. Suuret erittäin kestävästä teräksestä valmistetut soraperävaunut takaavat kuljetusajoneuvon maksimaalisen kantavuuskyvyn ja alustan rungon lisävahvistukset varmistavat muun muassa sen, että rakenne kestää raskaidenkin maa-ainesten painon. Koska soraperävainut on valmistettu teräslevystä, ovat ne myös kevyitä, kuitenkaan kestävyydestä tinkimättä. Keveys on myös todella iso etu, silloin kun soraperävaunu halutaan irrottaa tai liittää takaisin kuorma-autoon.

Soralavat ovat ketterämpiä kuin sorakuorma-autot

Purkamisen helpottamiseksi kuormalavan etuosa on yleensä varustettu täryttimellä, joka helpottaa maa-aineksen kaatamista maahan. Soralavat myös avautuvat takaosastaan, josta sen lasti saadaan kaadettua. Suurempi yläosa nousee ylöspäin, kun taas pienempi, alaosa toimii kallistettuna myös kuormalavan nostimena, jolloin kuorma voidaan nostaa pois renkaiden päältä.  Nykyään lähes kaikki soraperävaunut ovat hydraulisia ja niitä on saatavana erilaisina kokoonpanoina, jotka on suunniteltu suorittamaan tiettyä tehtävää rakennusmateriaalien toimitusketjussa. Useimmat moottorittomat taka-akselit voidaan nostaa irti maasta kulumisen minimoimiseksi, kun kuorma-auto on tyhjä tai kevyesti kuormattu. Tavallisten sorakuorma-autojen akseliväli tekee niistä usein ketterämpiä kuin suuremman kapasiteetin puoliperävaunulliset sorakuorma-autot.

Soraperävaunut ja maa-aineksen kierrätys

Maa-ainesta työmaalle tuodaan työmaalle, voidaan samaan soralavaan pakata myös vanhat maa-ainekset tai purkujätteet. Kaikki puhdas maa-aines kierrätetään ja käsitellään uudelleen asianmukaisiin kohteisiin kierrätyslaitoksissa. Tänä päivänä, jopa 90% prosenttia purkujätteestä voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen. Kuorma-autoja ja soraperävaunuja on saatavana uusina sekä käytettyinä, ja voit vuokrata soralavan ja kuljettajan projektiasi varten. Esimerkiksi Kome Oy vuokraa ja myy soraperävaunuja.

jaa